Google’ın web sitenizi dizine eklemesinde bir sorun olduğunu mu düşünüyorsunuz? O zaman bu temel 6 madde dizine ekleme sorunu için size yol gösterebilir.
Google’ın web sayfalarını dizine eklemesini engelleyebilecek birçok olası sorun vardır. Biz bu sorunlar arasından sık karşılaşılan 6 maddeyi size sunacağız.
Kodlama Dili Fazla Karmaşık Olabilir
Karmaşık bir kodlama dili Google tarama bütçesi için kritik bir sorundur. Bu nedenle Google botları tarafından dizine ekleme sorunu yaşamanız yüksek bir ihtimaldir. Buradaki durum siteyi kodladığınız dilin ne olduğundan çok kodlama yapısında kullanılan eski teknikler ya da JavaScript versiyonlarının güncel olmamasından kaynaklı olabilir.
Web siteniz standartlar konusunda başarılı değilse, duyarlı web sitesi için Google’ın yönergelerinden faydalanabilirsiniz. Bu konuda W3C standartlarını da kontrol etmeniz size fayda sağlayacaktır.
Siteniz Yavaş Yükleniyor Olabilir
Sitenizin yüklenme süresi ortalama değerlerin çok üstünde ise bu durum göz ardı edilmemelidir. Google bu tarz web sitelerini dizininde görmeyi pek istemez. Sitenizin yüklenmesi uzun sürüyorsa, bunun nedeni birçok farklı faktör olabilir.
Sayfada bir kullanıcının tarayıcısının işleyemeyeceği kadar fazla içeriğe sahip olmanız veya sınırlı kaynaklara sahip eski moda bir sunucu kullanıyorsanız bunlar neden olabilir.
PageSpeed değerlerini 100 üzerinden değerlendirmeye aldığımızda tam puanı tutturmak her zaman kolay değildir. Page Speed değerinin en az 60 olmasına dikkat edilmelidir. Mümkün olduğunca 100’e en yakın değerde olması idealdir. Bunun için hazır yapılardan kaçınmanız ve sunucu gibi teknik detaylara önem vermeniz gerekir.
Bu konuda tercih edebileceğiniz birçok tool mevcuttur. Her biri kendi yönergelerinde ve aynı zamanda ortak değerleri de baz alarak bir raporlama sunar. Fakat bunlar arasından en sık tercih ettiğimiz Google Page Speed Insights’ı kullanabilirsiniz. Araç, web sayfanızı, bağlantıları en aza indirme, yük boyutunu küçültme, tarayıcı önbelleğinden yararlanma vb. gibi (daha hızlı yükleme sitelerine sahip olmak için çok önemli olan) en iyi performans uygulamalarına karşı analiz eder. Böylece size sitenin her bir yönünü nasıl iyileştirebileceğiniz konusunda önerilerde bulunur.
Yönlendirme Döngüsü Olabilir
Dizine ekleme sorunu yaratan diğer bir nokta ise yönlendirme döngüleridir. Bunlara genellikle yaygın bir yazım hatası neden olur.
Yeniden yönlendirme döngüleri, genellikle zayıf bir yeniden yönlendirme yapılandırmasının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu, web sunucunuzun yapılandırmasındaki veya CMS’nin yeniden yönlendirme yöneticisindeki yanlış yönlendirme kurallarından, CDN yönlendirme kurallarından veya bu sistemler arasındaki yanlış ayarlamalardan kaynaklanabilir.
Buna neden olan sorunu arama şekli kullanılan altyapı ve kurulan sisteme göre farklılık göstermektedir.
Yönlendirme döngüleri, tarayıcıda görüntülenen bir hatayla sonuçlanır. Bu sorun nedeniyle ziyaretçiler hedef sayfayı asla göremezler. Aynı şey arama motorları için de geçerlidir: bir yönlendirme döngüsüne takılıp kaldıklarını fark ettiklerinde yönlendirmeleri takip etmeyi bırakacaklarından, hiçbir zaman hedef sayfaya ulaşmayacaklardır.
Googlebot’un Engellenmediğinden Emin Olun
Googlebot’un site erişiminin engellenmesi, site içi taramaları ve sayfaları dizine eklemesinin önüne geçer.
Bunu en sık gözlemlediğimiz yer Robots.txt dosyasıdır. Bu standart ile botların site üzerindeki tarama durumlarını yönlendirebilirsiniz.
User-agent: *
Disallow: /
Şeklinde satırlar görüyorsanız tüm botlar için siteniz taramaya engellenmiştir. User-Agent yerine Googlebotlar için özel ayarlama da yapılmış olabilir.
User-agent: Googlebot
Disallow: /
Ek olarak robots.txt ile ilgili bir sorununuz yok ise sayfa özelinde yer alan meta-tag arasında noindex, nofollow komutları olabilir. Detaylı bir kontrol ile böyle bir durum sitenizde yer alıyor mu diye bakmakta faydalı olacaktır.
Sitenizde engellenen tüm sayfaları Google Dizin Kapsamı raporunda görebilirsiniz. Ayrıca, Search Console URL Denetleme aracını kullanarak belirli bir sayfayı test edebilirsiniz.
Site Haritanız Var mı?
En önemli dosyalardan biri de sitemap.xml’dir. Bilinen haliyle yazdık, bu farklılıkta gösterebilir 🙂
Web sitenizde kesinlikle bir site haritası kullanmanız gerekir. Bu protokol her sayfanın Google Arama Konsolu tarafından taranmasını ve dizine eklenmesini sağlamaya yardımcı olacaktır. Bir site haritanız yoksa, tüm sayfalarınız şu anda dizine eklenmedikçe ve trafik almadıkça Googlebot bu konuda kör kalır.
Bununla birlikte, HTML Site Haritalarının Google Arama Konsolunda kullanımdan kaldırıldığını unutmamak önemlidir. Günümüzde site haritaları için tercih edilen format XML Site Haritalarıdır .
Web Siteniz Ceza Almış Olabilir, Kontrol Ettiniz Mi?
Google, cezaların sizi takip edebileceğini defalarca belirtti. Daha önce ceza aldıysanız ve bu işlemlerden kurtulmanın bir yolunu aramadıysanız Google sitenizi dizine eklemez.
Bu süreç çoğu zaman kolay ve hızlı ilerleyen bir durum değildir. Çünkü kalıntıların ne olduğu ne kadar kaldığı ve sizin bu durumda nasıl ilerleme kaydettiğiniz Google’ın davranışını belirler.
Cezalandırılırsanız, en güvenli yol, önceki kalıntılardan tamamen kurtulmaktır. Tamamen yeni içeriğe sahip olmanız ve etki alanını sıfırdan yeniden oluşturmanız veya eksiksiz bir içerik revizyonu yapmanız gerekir.
Bu nedenle Search Console aracını sık kullanarak, sitenizde yapılan işlemlerin bilinçli yapıldığından emin olun.
Bilgilendirme;
Dizine ekleme sorunlarının bu 6 madde haricinde birçok şeyin neden olabileceğini unutmamalısınız. Teknik SEO işlemlerinde olası hatalar yada düzenlemeyi göz ardı etmek, http:// – https:// ve www. yönlendirmelerinden kaynaklanan sorunlar, mobil uyumluluk ve diğer önemli etki sağlayabilecek durumları sürekli göz önünde bulundurmalısınız. Bu tarz sorunlarınız varsa benimle iletişime geçebilirsiniz.
Gökhan AKSOY
(0 531) 253 03 54
20 Eylül 2022
Yorum yapılmamış
Yazar: Gökhan AKSOY